Design: Varastettuun tavaraan ryhtyminen

10.09

Alla on muutama kuva erilaisista designtuotteista – Le Klintin lampusta, Alexander McQueenin kengistä, Le Corbusierin lepotuolista, Eero Aarnion Pallotuolista ja Marimekon/Iittalan Mariskoolista. Osaatteko sanoa mikä erottaa kuvien tuotteita toisistaan?

 

  

  

  

  (oikeanpuolimmainen kuva: "Niinan käsityöt ja kokkailut"-blogi)



Niin, oikeanpuolimmaiset kuvissa esiintyvistä tuotteista ovat kopioita alkuperäisistä – jotkut parempia ja jotkut huonompia. Kopioita designtuotteista myydään suhteellisen avoimesti täällä Suomessakin ja niiden yhteydessä mainitaan varsin harvoin ainakaan suoraan ettei kyseessä ole alkuperäinen tuote. Eero Aarnion Pallotuolin kopioita kaupataan jopa lähes kolmentuhannen euron hintaan alkuperäisten hinnan ollessa noin tuplasti sen verran. Halvimmillaan feikin Pallotuolin voi saada itselleen noin viiteensataan ja se on muuten ihan sama tuoli kuin se, jota kolmella tonnillakin myydään.

Varastetun tavaran ostaminen on yksiselitteisesti rikos. Mitä siis pitäisi ajatella ihmisistä, jotka ostavat itselleen varastettua designia? Entäpä kauppiaasta, joka ei suoranaisesti väitä myymiään tuotteita aidoiksi, mutta ei myöskään kerro niiden olevan kopioita ellei sitä erikseen osaa kysyä (soitin eräällä kopioita kauppaavalle firmalle ja siellä suorastaan loukkaannuttiin kun kysyin tuotteiden alkuperästä, mutta suostuttiin sentään sanomaan ettei kyse ole alkuperäisistä) ja ottaa kopioista hintoja, joihin selkeästi kuuluu designtyön osuus vaikkei sitä niiden valmistamista varten ole tehty? Ajatellaan myös toiselta kantilta; kuuluuko designereilla olla loputtomiin oikeus narista siitä kuinka heidän töitään varastetaan samalla kun niitä on myyty jo vuosikymmeniä hintaan joka ei ole missään suhteessa nähtyyn työmäärään, muodon uniikkiuteen tai valmistuskustannuksiin? Entäs jos kopio toteuttaa alkuperäistä paremmin funktionsa ja on lisäksi paremmin valmistettu?

Kinkkisiä kysymyksiä, joiden parissa olen itse tässä painiskellut. Aiemmin mainittu Eero Aarnio on allekirjoittaneen suurin suomalainen (ja lähes ainoa ihan aito) design-idoli ja olen himoinnut Pallotuolia niin kauan kuin jaksan muistaa – muistini ei tosin ole järin pitkä. Olen kertonut itselleni ostavani tuolin sitten kun olen iso ja varakas, mutta kieltämättä 6200 euroa kuullostaa aika paljolta vaikka voittaisin päävoiton huomisessa Viking Loton arvonnassa ja jos haluan tuoliin kaiuttimet, niin hinta onkin jo lähes yhdeksän tonnia. Alkuperäinen Pallotuoli on sitäpaitsi järkyttävän huono istua tällaiselle lähes kaksimetriselle hongankolistajalle ja kaikki läpi-istumani kopiot ovat olleet ainakin mukavampia. Kunnioitus Aarnion työtä kohtaan saa minut vuodesta toiseen olemaan ostamatta kopiota, mutta tällä hetkellä houkutus on kovin suuri erään paikallisen liikkeen viidensatkun ”Pallotuolien” kanssa.

Perhana.

Minunkin tekemääni designia on varastettu ja se on hämmästyttävää sinänsä. Eräs suuri suomalainen vaatevalmistaja oli ottanut vuosia sitten tekemäni bändilogon ja murjonut sen soseena halpahalleissa myytäviin lasten huppareihin. Ärsytti melkoisesti kun huomasin tapahtuneen, mutta lyhyen salapoliisityön jälkeen paitojen valmistajaan yhteyttä ottamalla asia saatiin selvitettyä molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Kyseinen vaatevalmistaja on silti mielessäni ollut siitä lähtien aikamoinen spedelafka, mutta pienille lapsille en ole harmissani puukotettu designini hupparinsa rinnassa ympäriinsä teutaroinnista – oikeastaan olen vaan iloinen että se sai laajempaa levikkiä.

Koitankohan tässä nyt kuitenkin vain rauhoitella omaatuntoani varastetun designin himoitsemisesta? Toisaalta miksi minun pitäisi omata tässä asiassa niin tavattoman korkea moraali samalla kun olen ihan varma ettei suurin osa sukankuluttajista edes erota kopioita aidoista ja tuskin välittäisi hevonhännän vertaa vaikka tunnistaisikin? Valitettavasti oma vastaukseni edelliseen kysymykseen taitaa olla ”siksi koska tiedän ja ymmärrän edes vähän paremmin.”

On se maailma vaan houkutuksia täynnä.

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. http://youthoughtwewouldntnotice.com/blog3/

    Kyseisessä osoitteessa lisää varastettua "tavaraa".

    VastaaPoista
  2. Mä ainakin haluan ennemmin aidon kuin kopion. Olen ennemmin sitten ilman. Toisaalta, jos olohuoneestani löytyisi pallotuoli, tuskin monetkaan kavereistani ajattelisivat sen alkuperää..

    VastaaPoista
  3. HerraA, kiitos linkkivinkistä. Tuolta löytyikin paljon mielenkiintoista matskua.

    Andra, olen ihan samoilla linjoilla alkuperäisten suosimisesta, mutta se(kin) antaa tosiaan aihetta ajatteluun, että suurin osa meidänkään kavereistamme ei varmastikaan tee mitään eroa aidon ja feikin välillä - joko siksi että he eivät välitä tai siksi, että he eivät ymmärrä.

    VastaaPoista
  4. mää haluaisin niin joskus hankkia tollasen pallotuolin ittelleni koska se sopisi niiiiin hyvin mun sisustukseen joka on aika vanhahtava mut nuorekas

    VastaaPoista
  5. Designin rekisteröinti on voimassa viisi vuotta ja se voidaan uudistaa neljästi viideksi vuodeksi kerrallaan. Le Corbusierin tuoli/sohva on suuniteltu vuonna 1929, joten mallisuoja on vanhentunut muutama vuosikymmen sitten.

    Kannattaisi tehdä hieman taustatutkimusta ennen kuin alkaa huutaa suureen ääneen.

    VastaaPoista
  6. Kiitoksia kommentistasi, hyvä grillimestari. Valitettavasti ihan yhtä paljon kiitoksia en voi tarjota lapsellisesta tavastasi lopettaa se.

    Kerrotko minulle missä kohtaa tätä kirjoitusta "huudan suureen ääneen?" Koko kirjoitus on alusta loppuun pohdiskelua asian ympärillä omista lähtökohdistani - suunnittelutyötä elääkseen tekevän ja erilaisista designtuotteista satunnaisesti kiinnostuneen kuluttajan näkökulmasta siis.

    Tällä, kuten monella muullakin asialla, on olemassa juridinen puoli (jonka toit esiin ja josta olin tietoinen muutenkin) ja moraalinen puoli. Mikäli moraalinen puoli ei sinua kiinnosta, niin ole hyvä pysyttäydy sen juridisen ymmärtämisessä. Valitettavasti tämän blogin kirjoittajan roolissa en kuitenkaan ole kiinnostunut ottamaan lukijoilta rapaa tuulilasiin sen takia että käsittelen jotain asiaa heidän toivomustensa vastaisesti ja taustatutkimusta ryhdyn kirjoitteluideni ympärillä tekemään välittömästi kun siitä maksetaan.

    Seuraava vastaavantasoinen kommenttisi pääsee suoraan roskakoriin vastaamisen sijaan.

    VastaaPoista

psykeone @ instagram