Graffiti: Katsaus Banksyn kotikaupunkiin

10.13

Banksy on täysin kiistämättömästi maailman tunnetuin katutaiteilija ja suuri osa Banksyn tietävistä tietää myös mistä hän on kotoisin – Bristolista. Juuri sen enempää miehestä ei hänen tekojensa lisäksi yleisesti tiedetäkään, mutta sehän riittää tähän postaukseen erinomaisesti. Ystäväni Pinkki nimittäin kävi Bristolissa jonkin aikaa sitten ja otti kaupungista kuvia. Luvan kysyttyäni ajattelin jakaa osan kuvista myös teidän kanssanne.


 

  
  

  

 

Joku paikallinen yrittäjä on selkeästi nähnyt tilaisuuden kaupungin omassa pojassa


Postauksen tarkoitus on Bristolin näkymien esittelyn lisäksi näyttää, että graffitityylisten maalausten ei tarvitse olla vandalismia vaan ne voivat olla hyvin kaukana siitä kun mahdollisuuksia annetaan. Suomessakin tehtiin vielä 90-luvulla paljon ”tilaustöitä” ja ”lupaduuneja.” Toivottavasti ajan henki alkaa olemaan pikkuhiljaa sellainen että näemme niitä jälleen. Kaikkia kaupungin pintoja ei toki ole tarpeen täyttää maalauksilla, koska siitä olisi seurauksena todennäköisesti käsittämätön visuaalinen sekametelisoppa. Maalauksille on kuitenkin olemassa paljon paikkoja, joissa ne antavat ympäristölleen merkittävää lisäarvoa ja luovat miellyttävän väriläiskän harmauteen. Mikäli itselläni riittää aikaa ja energiaa, niin tulen hakemaan tänä vuonna useita lupia monien urbaanien rakennelmien ulkoasun piristämiseen. Saapa nähdä miten jätkän käy sen suhteen.

Loppuun vielä kiitokset Pinkille kuvien käyttöoikeudesta. Lisää hänen Bristol-kuviaan pääsee katsomaan tästä Flickr-galleriasta.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Kyllähän aikaan saa ihan erilaista jälkeä, kun töitä voi tehdä luvan kanssa. Suomeen saataisiin paljon korkealaatuiseampia töitä, jos niitä ei tarvitsisi tehdä kiireessä :). Banksy tosin käsittääkseni on edelleen etsintäuulutettu, vaikka hänen töistään koottiin taannoin laaja näyttely. Omituista kun ajattelee, kuinka kuuluisa hän kuitenkin on.

  VastaaPoista
 2. Banksyn suhteen itselläni on vähän ristiriitaiset fiilikset; toki on siistiä että joku katutaiteilija on noussut merkittävään suosioon, mutta antaako se ko. taiteilijalle oikeuden yli muiden rikkoa lakia ilman rangaistusta? En siis todellakaan ole sellaisia Banksylle vaatimassa - päinvastoin. Lähinnä "toisen miehen tekemänä tämä on taidetta ja toisen tekemänä vandalismia"-ajattelu hieman huvittaa.

  Onneksi Suomessakin meno on menossa paljon parempaan siitä mitä se oli vaikkapa vuosituhannen taitteessa. Se on suorastaan helvetin siistiä. ^_^

  VastaaPoista
 3. Mul tuli mielee Banksy-kylpykuplamöntistä ennemminki Super Mario Brosista tuttu Shyguy, ku joku tonttu :P Joka on ehkä ihan sopiva sinänsä.

  VastaaPoista

psykeone @ instagram