Luovaa hulluutta pahimmillaan / parhaimmillaan

13.21

Luovuus ja tarve toteuttaa itseään hipoo usein jo hulluutta. Tämä väittämä tuskin kuullostaa kovinkaan monesta omien projektiensa parissa rämpivästä ja uusia suunnittelevasta henkilöstä erityisen kaukaa haetulta. Itsellänikin on tällä hetkellä... hmss... ainakin... viisi projektia odottamassa toteuttamista heti kun niille saa jostain revittyä ajan. Tarpeeni luoda on kuitenkin mitä ilmeisimmin vielä suhteellisen terveellä tasolla kun sen suhteuttaa tämän kirjoituksen aiheena oleviin yhden ihmisen tekemiin käsittämättömiin suorituksiin.


Alla siis muutama kappale rakennuksia ja rakennelmia, joita suunnittelu ja toteutus on joko kokonaan tai ainakin suurimmalta osin yhden henkilön aikaansaannosta. Vaikka ne onkin listattu numeroittain, niin kyseessä ei ole projektin hulluus-/vinksahtaneisuusluokitus. Sen saatte ihan itse tehdä.

 

1) Bishop Castle (Rye, Colorado, USA)

Bishop Castle on saanut nimensä rakentajansa Jim Bishopin mukaan. Linna on tätä kirjoittaessa edelleen työn alla ja sitä on rakennettu tyhjästä paljain käsin vuodesta 1969 lähtien. Linnan korkeus huitelee parhaimmillaan 35 metrissä ja Jim kertoo, että raskainta prosessissa on ollut virkamiesten kanssa taistelu, jota on varmasti riittänyt – mitään rakennuslupia kun ei ilmeisesti ole ja linna sijaitsee maapläntillä, jota ympäröi joka suunnasta kansallispuisto.


2) Sutyagin House (Arkangeli, Venäjä)

Myös rakentajansa mukaan nimetty tällä hetkellä kolmetoistakerroksinen ja lähes 45 metrinen puinen talo on jossain muodossa koristanut Arkangelia vuodesta 1992, jolloin Nikolai Sutyagin aloitti sen rakentamisen. Alkuperäinen tarkoitus ei kuulma ollut lähteä tekemään aivan tällaista juttua vaan kyseessä on ”iloinen onnettomuus” - Nikolai rakensi ensin vain muutaman kerroksen, mutta ei ollut aivan tyytyväinen aikaansaannokseensa, joten jatkoi rakentamista.
3) Nimis ja Arx (”Ladonia” tai Etelä-Ruotsi)

Nimis (latinaa, ”liikaa”) ja Arx (latinaa, ”linnoitus”) eivät varsinaisesti ole rakennuksia vaan paremminkin rakennelmia. Taiteilija Lars Vilks aloitti Nimiksen rakentamisen vuonna 1980 ja sai jollain käsittämättömällä tavalla työskennellä sen parissa pari vuotta ennenkuin kukaan kiinnitti asiaan mitään huomiota. Kun huomiota alettiin kiinnittämään, niin ymmärrettävästi kaikki siitä ei ollut pelkästään positiivista ja niinpä rakennelmista on väännetty kättä siitä lähtien. Purettu niitä ei kuitenkaan ole, koska herra Vilks on muodollisesti myynyt ne eteenpäin ja julistanut maan, jolla ne seisovat omaksi ”Ladonia”-nimiseksi valtiokseen. Ladonialla on tätä nykyä ilmeisesti kymmeniä tuhansia kansalaisiakin. He kaikki tosin ovat virallisesti nomadeja eikä kukaan pysyvästi asu maassa.
4) Le Palais Idéal (Hauterives, Ranska)

”Ideaalinen palatsi” on ranskalaisen postimiehen Ferninand Chevalin käsialaa. Hän aloitti rakentamaan sitä vuonna 1879 päivittäisen postireittinsä varrella ja jatkoi työtä seuraavat 33 vuotta. Herra Cheval toivoi tulevansa haudatuksi luomukseensa, mutta koska Ranskan laki ei tätä sallinut hän päätti rakentaa itselleen myös mausoleumin paikalliselle hautausmaalle. Siinä menikin sitten seuraavat kahdeksan vuotta ja noin vuosi mausoleumin valmistumisesta rakentaja kuoli elämäntehtävänsä täyttäneenä. 5) The Watts Towers (Los Angeles, California, USA)

Nämä tornit rakensi Sabato ”Simon” Rodia - italialainen maahanmuuttaja, joka itse sanoi työstään ”olin suunnitellut tekeväni jotain suurta ja tein sen.” Edellisen työmyyrämme lailla Simon rakensi seitsemäätoista torninaan (joista korkeimmat kaksi ylettyvät 30 metrin korkeuteen) 33 vuotta vuodesta 1921 vuoteen 1954. Nykyään tornit ovat suojelukohde.


Kun seuraavan kerran olet huolissasi mielenterveydestäsi miettiessäsi jonkun päättömältä kuullostavan projektin aloittamista, niin muista edellämainitut ja huolesi tulisi hälvetä ainakin jossain määrin – hullumpiakin juttuja on tehty. Jos kuitenkin päätät toteuttaa jotain sellaista, jonka suunnittelu ja toteuttaminen vie sinulta kymmeniä vuosia, niin älä silti ole huolissasi. Palkaksi työstäsi pääset todennäköisesti ainakin tähän blogiin välittömästi kun minulle valkenee mitä puuhailet.

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Toi ensimmäinen oli kyllä aikas komia :D

  VastaaPoista
 2. Onhan se. Kyllä sellaisen takapihalleen ottaisi, mutta kärsivällisyyteni ei taida riittää muutaman kymmenen vuoden urakkaan ja jatkuvaan tappeluun viranomaisten kanssa. :D

  VastaaPoista
 3. hienoa, että esittelit nämä. Muistutus siitä, että tällaista "luovaa hulluutta" on maailmassa, piristi päivääni. Näihin verrattuna tuntuu, että omien projektien suhteen lannistuu aivan liian helposti :/

  VastaaPoista
 4. Samanlaista tunnetta on itselläkin aika usein ilmassa. Niinpä sitä pitää vaan töniä itseään aktiivisesti eteenpäin. Jokainen meistä osaa tehdä tavalla tai toisella valtavan upeita ja vaikuttavia asioita kunhan vaan nousee sieltä sohvalta, jonne itsekin aivan liian usein itseni hautaan.

  VastaaPoista
 5. Elämässä pystyy ihmeisiin kun mottona on "jos joku on siihenpystynyt niin miks en minäkin. Ja jos kukaan ei ole tehnyt niin minä yritän." Ei se mitään vaikka yhdeksän kymmenestä epäonnistuu. Se yksikin tekee kokohomman onnistuneeksi!

  VastaaPoista
 6. Hienoja teoksia olet löytänyt. Tuosta Lars Vilksin Nimisistä luin 1980-luvulla Taidelehdestä. Se on käsittääkseni määrätty purettavaksi, mutta koska toinen kuvataiteilija, taloja, siltoja ym. paketoiva Christo on ostanut sen ja asuu Yhdysvalloissa, ei purkumääräystä ole saatu toimitettua perille.

  VastaaPoista

psykeone @ instagram