Design: spraymaalipurkin uudet vaatteet

14.28

Graffiteja maalaillessa tuppaa kulumaan melkoisia määriä spraymaalia - ainakin jos maalaa niinkin aktiivisesti kuin itse teen (enkä oikeastaan ole kovin aktiivinen kun niihin oikeasti aktiivisiin maalaajiin verrataan). Tyhjiä purkkeja ei oikein voi heittää sellaisenaan roskiin, koska ne lasketaan ongelmajätteeksi. Ainakin amerikkalaisen määritelmän mukaan ne ovat ongelmajätettä siksi, että "tyhjässäkin" purkissa on sisällä painetta ja palavia kaasuja. Jos purkin siis saa tyhjäksi, niin se lakkaa olemasta ongelmajätettä, mutta... No niin no. Siitä en tiedä mitä Suomen lainsäädäntö tähän ihan tarkkaan sanoo.

Se höpinöistä ja takaisin kirjoituksen varsinaiseen aiheeseen; asuntoani kansoittaa tällä hetkellä aivan kamala määrä puolityhjiä ja tyhjiä spraymaalipurkkeja. Niitä tulee koko ajan lisää koska kuuliaisena kansalaisena en heitä niitä roskiin. Niinpä olenkin tässä nyt miettinyt erilaisia vaihtoehtoja tyhjien purkkien kierrättämiseen keväästä lähtien ja vaikka suoranainen kierrätys sanan oikeassa merkityksessäkin on toki mahdollista (ainakin Geezers ottaa käsittääkseni vastaan myymänsä purkit tyhjinä ja pistää ne eteenpäin), niin mieleen tuli että voisin puhkaista ne pohjasta (en oikein vielä tiedä miten tämän teen itseäni vaarantamatta), repiä sisuskalut ja kuulat huitsinhelkkariin ja lähteä tekemään näin aikaansaaduista teräshylsyistä vekkuleita veistostyylisiä juttuja ja ihan vaan maalailla niihin hauskoja kuvioita.

Kun saa idean, niin pitäisi melkein osata arvata ettei suinkaan ole ihan ensimmäinen kuudesta miljardista, joka on sen saanut. Niinpä Berliinissä käydessäni törmäsin Big Brobot -nimisessä kaupassa ranskalaiseen "400ml"-kirjaan. Kirja käsittelee 400ml Projectin (Ranskalaisten heppujen tai hepun idea - pahoittelut epätarkasta kuvauksesta, mutta ystävämme ranskalaiset ovat erinomaisen kryptisiä joko vahingossa tai tahallaan ja monista heidän projekteistaan ei saa tolkkua webbiä plaraamalla vaikka parhaansa yrittää. Ajatus: 400 taiteilijaa ympäri maailmaa ottaa lähtökohdakseen peruskokoisen 400ml spraymaalipurkin, tekee siitä mitä mieleen juolahtaa ja lopputuloksista pidetään näyttely ja tehdään kirja) tuloksena syntyneitä teoksia. Sittemmin otin ystäväni internetin jälleen kerran avuksia ja googlettelin hieman - näyttää siltä, että tyhjiä spraymaalipurkkeja modaillaan suhteellisen ahkerasti ja muutama kaupallinen tekijä on jopa julkaissut omia "limited edition"-maalipurkkeja, joiden ulkoasun ovat suunnitelleet tunnetut graffititaitelijat.

Alla hieman kuvia:

Kuva: EGR ArtKuva: Darbotz
Kuva: Melting Pot Graphique


Kyllä se on nyt niin, että on itsekin ryhdyttävä taas vääntämään. Pää on ideoita pullollaan, mutta mitähän kaikkea niistä ehtii toteuttamaan? Mitäköhän kaikkea spraymaalipurkeista voisi tehdä ja kuitenkin säilyttää lähtökohtana olevan esineen tunnistettavuuden? Onnistuisikohan 400ml Projectia vastaava juttu Suomen sisällä tai edes suomalaisen luovan blogosfäärin sisällä?

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Oijee mikä idea! Ja mahtavia kuvia nuo netin syövereistä kaivamasi. Itse en niin kamalasti spraymaalaile, ainakaan ihan samassa mielessä kuin sinä mutta tungen itseni ehdottomasti mukaan jos jotain tämän tyyppistä projektia on joskus tulossa. :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä sitä tässä puolivakavissaan kaavaillaan ja ainakin musta olisi kovin mukavaa saada siihen mukaan laaja edustus myös täysin graffiti- ja katutaidepiirien ulkopuolelta, koska asiaa täysin erilaisista lähtökohdista lähestymällä saisi varmasti mielenkiintoisia juttuja aikaiseksi.

    VastaaPoista

psykeone @ instagram