Katutaide: Oletko kuullut näistä?

11.35

Tänään vuorossa on katsaus astetta erikoisempiin katutaiteen ilmentymismuotoihin ja luovaan kansalaisaktivismiin; "sammalgraffitiin", "neulegraffitiin", liiduilla kaduille ja jalkakäytäviin tehtyihin töihin (joita en viitsi piirrustuksiksi luonnehtia), vastaaviin maalattuihin teoksiin, sissipuutarhurointiin, "käänteisgraffitiin" ja "pölymaalaamiseen."

Aloitetaan ihan mainitussa järjestyksessä. En muista koska törmäsin ensimmäistä kertaa sammalgraffitien ideaan, mutta käytännössä ajatus on suhteellisen yksinkertainen; valitaan haluttu muoto sammaleelle ja suodaan suotuisat olosuhteet sen kasvamiselle. Sammalgraffitien tekemisessä käytettävän seoksen sekoittamiseen löytyy webistä useita erilaisia ohjeita (joissa miksataan yhteen sammalta, sokeria, vettä ja vaikkapa nyt jogurttia tai olutta), joten niihin en tässä nyt puutu sen kummemmin - niitä löytyy mm. kuvien alla olevien linkkien takaa. Kyseessä on hieman kiistanalainen juttu sinänsä, koska sammalkasvuston levittämisen voidaan eri näkökulmista laskea olevan joko laitonta tai sitten ei. Mikäli siis pidät sammalgraffitien ideaa varsin vinkeänä (kuten itse pidän), niin suosittelen käyttämään reippaasti omaa harkintaa ja hieman kyselemään juridisesta puolesta ennen sen soveltamista ympäriinsä.







Seuraavaksi sitten hieman puhetta ja kuvia neulegraffiteista. Näistä tulin tietoiseksi puolisen vuotta sitten erään toisen suomalaisen blogin kautta. Neulegraffitien perusidea tuntuu olevan luoda etukäteen neule, joka sitten kiinnitetään julkiselle paikalle. Vaikka neulegraffitit eivät ihan loputtomiin liikuta omaa sieluani pidän niitä kuitenkin yleisellä tasolla hyvin virkistävänä asiana jo siksikin, että ne tuovat kaduille mukaan sellaisen "vandaaliporukan" jota siellä ei ole aikaisemmin nähty - neuleista kiinnostuneet usein jo keskimääräistä graffitimaalaria vähän kypsempään ikään ehtineet ihmiset. Jälleen kerran voidaan keskustella siitä onko tämä nyt sitten laitonta vai ei. Itse en näe siitä olevan juuri minkäänlaista vahinkoa, mutta joku tiukemmaksi neulotulla villapipolla varustettu yksilö voisi tietysti puhua vaikka roskaamisesta muun hyväksyttävän argumentin puutteessa.




Jalkakäytäviin ja katuihin luodaan teoksia sekä liiduin että maalaten. Välineitä oleellisempaa tuntuu olevan kolmiulotteisuuden illuusion luominen perpektiivikikkailulla, joka tekee allaolevista kuvista niin vaikuttavia kuin mitä ne ovat. Ilmeisesti jopa liiduilla katuun piirtäminen on asia, josta voi joutua hankaluuksiin. Lukaisin muutaman taiteilijan sivuja eilen läpi ja kävi ilmi, että ei ole ollenkaan tavatonta että heidän työskentelynsä keskeytetään jossain vaiheessa virkavallan toimesta ja käsketään painumaan matkoihinsa. Sinänsä hassua, koska liiduistahan ei tosiaankaan jää katuihin pysyvää jälkeä ja luulisi että taidokkaasti tehdyt työt tuottaisivat yleisellä tasolla paljon enemmän iloa kuin mitä muutaman neliön valtaamisesta pariksi päiväksi on harmia. Isommat teokset tehdään maalaamalla ja niihin on luonnollisesti oltava luvat olemassa niidän pysyvämmän luonteen takia.













Sissipuutarhurointi kuullostaa aikamoiselta kommandopipotouhulta, mutta käytännössä siinä on kyse omavaltaisten istutusten ja muun puutarhuroinnin tekemisestä julkisessa tilassa. Sissipuutarhurit hoitavat huonokuntoisia hylättyjä ja muuten hoitamatta jääneitä maaplänttejä oman makunsa mukaisesti - siten kyseessä on teknisesti katsoen rikollisesta toiminnasta. Ilmeisesti missään päin maapalloa ei kuitenkaan ole asiasta paljon syytteitä nosteltu, koska tällä toiminnalla on poikkeuksetta ympäristön ilmettä piristävä vaikutus. Ilmiöstä on vaikea kertoa kuvin, koska ne olisivat lähinnä kuvia kukista ja muusta sen sellaisesta. Niinpä koitan tehdä sen parin videon avulla.

Kuva: Duck Side

Video: "Siemenpommin" tekemistä Guardianin sivuilta

Video: "Lavender Field" YouTubesta



"Käänteisgraffitilla" tarkoitetaan pintojen selektiivistä puhdistamista niiden maalaamisen sijaan. Likaisiin pintoihin siis luodaa kuvioita ja kuvia puhdistamalla niitä osittain. Käänteisgraffiti on suhteellisen uusi keksintö vaikka pölyyn on piirrelty iät ja ajat - englantilainen "Moose" alkoi tekemään ensimmäisiä käänteisgraffiteja vasta muutamia vuosia sitten. Tämäkään katutaiteen muoto ei ole täysin ongelmaton vaan esimerkiksi juurikin Moose on saanut useampia syytteitä toiminnastaan. Mihinkö ne sitten perustuvat? Siitä en valitettavasti osaa teille kertoa. Ilmeisesti likaa ei saa häiritä tai ainakaan siihen ei saa tehdä kuvioita.

Kuva: Okizoo.com



Edellistä pitkälti vastaava asia on "pölymaalaaminen", jossa esimerkiksi likaisiin autojen ikkunoihin tehdään hyvinkin yksityiskohtaisia teoksia. Alla muutama esimerkki.


Kuvat: Scott Wade's dirty cart art


Luitko tänne asti? Onneksi olkoon - keskittymiskykysi on suurempi kuin suurimmalla osalla webin aktiivikäyttäjistä. ;)

You Might Also Like

17 kommenttia

  1. Heh, luin loppuun asti! Oli sen verran mielenkiintoista tekstiä. Ja mitä kuvia! Uskomattomia taideteoksia. Miltähän tuntuisi kävellä tuollaisella kadulla johon on maalattu esim. rotko. Ihan hirvittää jo nyt.

    VastaaPoista
  2. Oli niin mielenkiintoinen juttu, että laitoin linkin sivuiltani tänne. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia kovasti. ^_^

    Seurailen blogiasi aina ehtiessäni ja totesin, että sinuakaan ei varmaan haittaa mikäli lainaan sieltä kuvan kunhan laitan alle linkin lähteeseen. :)

    VastaaPoista
  4. Villikissan blogista löysin tänne ja yhdyn hänen sanoihin: mielenkiintoista tekstiä! Sammalgraffitit on ihan uusi juttu minulle ja niihin ihastuin heti. Ja nuo maalaukset on vaan niin upeita!

    VastaaPoista
  5. Woou, tää oli niin lumoava juttu, uskomattomia teoksia ihmiset ovat kyllä tehneet. (Kyllä, luin lopuun asti!) Varmasti linkitän tämän sivun blogiini kunhan ehdin. :)

    VastaaPoista
  6. Tervetuloa Mari ja Inka. Toivottavasti täältä löytyy vastaisuudessakin lisää kiinnostavaa luettavaa teillekin. ^_^

    VastaaPoista
  7. Totta hiivatissa näitä tulee luettua loppun saakka :D Ei malta olla lukematta, that's it!

    VastaaPoista
  8. Todella mielenkiintonen juttu toi sammalgraffiti! Täytyykin tehä mössö valmiiksi ja lähteä joku ilta tyyppaamaan.
    Neulegraffiteja löytyy muutamia Riihimäeltä, keskustassa näyttäis olevan yks kokonainen valotolppa peitettynä ihan nosturin avustuksella.
    Tästä tulikin mieleen että täytyy käydä katsastamassa toi sun Monarin piissi ihan paikanpäällä! Keep it up.
    - Olli

    VastaaPoista
  9. Moikka Kati ja Olli! Hauskaa havaita, että tututkin ovat löytäneet blogin ja lukevat kuin lukevatkin kaikki niistä sanoista, joita tulen kirjoittaneeksi.

    Monarin piissiä ei enää ole olemassa vaan Riksunkin lailliset seinät ovat jo saaneet avajaisien jälkeen päälleen monen monta uutta kerrosta. Pitää tosin jossain vaiheessa mennä sinnekin uudestaan maalaamaan. :)

    VastaaPoista
  10. Vau! Komeaa kamaa - suunnitteilla on mm yksi markkinointikamppis joka pitäisi toteuttaa tuolla käänteisgraffitityylillä. Saa nähdä tuleeko syyte :)

    VastaaPoista
  11. :D

    Kerro ihmeessä miten asiassa lopulta kävi. Briteissä mainoskamppiksia on ko. tekniikalla toteutettukin ja muistaakseni niistä nousi pienimuotoinen hulabaloo.

    VastaaPoista
  12. Villikissan blogin kautta tänne löysin. Olet kyllä todella mielenkiintoisen ilmiön ottanut esille. Mulle oli neulegraffit ainoastaan ennestään tuttuja.

    VastaaPoista
  13. MAHTAVIA teoksia! voi vitsi! tota sissipuutarhurointia tuun kokeilemaan ens kesänä, tulee helposti mieleen parikin kohdetta..

    VastaaPoista
  14. Voi olla, että ensi keväänä Keravallakin nähdään jonkin verran ainakin seed bombingia ja ehkäpä jotain muutakin. Pitää postata kuvat tänne, seisoa tekojensa takana ja katsoa saako siitä sinitakkisilta sediltä rannerenkaat ja korvausvaatimuksia. ;)

    VastaaPoista
  15. Tosi kiinnostavaa! Kiitos!
    Tässä vosisin kans mainita Slinkachu joka tekee pienoismalliukoista katutaidetta. http://slinkachu.com

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  16. Laitoinpa linkkiä Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksoselle - saas nähdä tarttuuko ideaan.. eihän sitä tiedä pitääkö kohta organisoida joku kansalaisaktivismiliike täällä :>

    VastaaPoista

psykeone @ instagram