Etsimässä muotoja Pariisista

9.55


"Ai PARIISIIN? Saanks tulla kanssa? Oon pakannut itseni valmiiksi."

Vappuna tuli tosiaan kipaistua muutama päivä Pariisissa tarkastelemassa paikallista ilmapiiriä muotoilun, designin, graffitien, katutaiteen... no, ok - ihan yleisen hengailun ja hyvin syömisen merkeissä myös. Kävin viimeksi kaupungissa vuonna 2007 ja ehdin kyseisellä reissulla käymään läpi suurimman osan yleisimmistä turistikohteista, mutta maalaamaan en päässyt ja se harmitti jo silloin. Pyrin maalaamaan maalaamaan kerran jokaista ulkomaanreissua kohti, mutta Pariisin ilmapiiri ei vaikuttanut tähän touhuun viime kerralla kauhean myötämieliseltä eikä oikeastaan nytkään. Erityisesti esikaupunkialueet edustavat maalatuinta kaupunkikuvaa mitä olen missään nähnyt, mutta laillisia seiniä ei tunnu juurikaan olevan ja paikallisten graffitimaalareiden asenne "reviirilleen" tulevia muita harrastajia kohtaan on usein jopa vihamielinen. Sääli, mutta onneksi muutakin nähtävää ja tekemistä löytyi.Peugeot täyttää jotain pyöreitä lukemia tänä vuonna ja kun kerran satuimme sopivasti nurkille, niin piipahdimme Champs Élyséesin showroomissa katsomassa mistä ollaan tulossa ja mihin menossa. Ylläolevassa kuvassa on Peugeotin futuristisen konseptiauton keula ja se kieltämättä pisti hieman miettimään muotoilua. Tykkään kovasti hokea "form follows function"-juttuja ja tuntuu että tämä yksinkertainen designin perusperiaate pääsee usein unohtumaan suunnittelijoilta. Tokihan erikoisuuksia on hauska katsella, mutta tehtävänsä suorittamisessa (ihmisten ja asioiden siirtämisessä paikasta A paikkaan B) tämä auto tuskin olisi sieltä käytännöllisimmästä päästä.Pariisi pisti "taiteilijan" luonnostelemaan. Oikeastaan luonnosteluun kyllä ajoi se, että jossain vaiheessa oli jopa vähän tylsää. Tylsyys ajoi myös valokuvauskokeiluihin (vasemmalla näkyykin jalusta siinä paikassa, josta seuraavat kaksi kuvaa on otettu) ja se on sinänsä varsin varsin positiivista.Syystä tai toisesta en ollut eläessäni tullut vielä kokeilleeksi yli 30 sekunnin valotusaikoja ja Pariisin katot sytyttivät fiiliksen lähteä vähän testailemaan. Tämä otos on jotakuinkin kuuden minuutin valotusajan tulos ja siinä ajassa pilvet ehtivät liikkumaan jo melkoisesti. Harmillisesti en uskaltanut lähteä arvokkaiden kameralaitteiden kanssa kaduille pyörimään ja testailemaan, koska niiltä olisi varmaankin saanut hyvinkin mielenkiintoisesta materiaalia.

Testailu sytytti pienen innostuksen; takaisin kotiin saavuttuani tsekkailin verkkokaupoista hieman kaukolaukaisimia. Kuusi minuuttia sormi kameran päällä alkoi olla jo hieman kramppaavaa touhua erityisesti kun samalla piti olla mahdollisimman liikkumatta. Haluan Suomessakin testailla mitä pitkillä valotusajoilla saa ympäristöstään esiin, joten kaukolaukaisimesta valotusajan määrittäminen kuullostaa vähän fiksummalta tavalta tehdä sama asia.Toinen kuva samasta paikasta sadekuuron jälkeen eräänä päivänä.Vaikka epäilinkin etten pääse maalaamaan, niin halusin joka tapauksessa käydä paikallisella maalikaupalla tarkastamassa kirja- ja lehtivalikoiman. Tässäkin kävi vähän kehnosti sitten lopulta; lauantai sattui olemaan pyhä, joten kauppa oli kiinni samoin kuin tietysti sunnuntaisin. Maanantainakin olisi vielä ehtinyt, mutta... sen kauppa on ilmeisesti kiinni muuten vaan. Huoh.

Pariisissa tuntuu muuten liikkuvan enemmän (ilman mitään lupia) maalattuja pakettiautoja kuin maalaamattomia. Seuraavassa pari kuvaa sellaisista. "Elfe" tuntui ahkeroineen niitä enemmänkin, mutta valitettavasti en saanut kuvia ohitsemme kiitäneistä komeimmista.Kaupungissa vierailijoille voin lämpimästi suositella käynti Père-Lachaisen hautausmaalla. Kyseessä on äärimmäisen rauhallinen ja suomalaisista hautausmaista merkittävästi eroavalla tavalla hyvin esteettinen paikka. The Doors -faneille mainittakoon, että ohimennen voi käydä moikkaamassa Jim Morrisonin nykyään hyvin aktiivisesti vartioitua hautaa.

Ai niin, mikäli kiinnostaa nähtä noista parista kattokuvasta isommat versiot, niin ne löytyvät täältä ja täältä - klikkaamalla kuvia ne aukeavat oikeaan kokoonsa. Jos nyt oikein fanaattisiksi heittäydytte, niin niistä on saatavilla jopa printit kotia koristamaan.

You Might Also Like

0 kommenttia

psykeone @ instagram