Valokuvaus: Takaisin perusasioiden äärelle

11.57

Tehdäänpä poikkeus (jonka aina toisinaan teen blogitekstejä kirjoitellessa ja josta aina muistan huomauttaa siinä yhteydessä) ja lainataan heti alkuun sanoja eräästä biisistä:

"Miks kaikki kaunis on niin naiivia
Ja markkinoiden voimissa vain draivia?
Miks kaikki kaunis on vain vitsiä
Onni rihkamaa vain ja kitchiä?
Oli piiput ennen puuta, hipit rautaa,
Nyt ne kaiken kauniin hautaa.
Haudalle laitan kukkasen
Ja kukoistavan toivon edes sen."


Olen parhaani mukaan koittanut elää elämäni tähän pisteeseen asti niin etten kadota sisäistä lastani, tule turraksi aidoille asioille, ryhdy pitämään kyynisyyttä oikeana lähestymistapana yhtään mihinkään, ala näkemään materiaalisen rikkauden tavoittelua tienä onnellisuuteen, ryhdy kiusankappaleeksi läheisilleni... ja niin edelleen. Aina toisinaan tältä tieltä tulee hetkeksi harhauduttua, mutta olen aika tyytyväinen siihen että sisäinen hippini elää voimakkaasti ja tulen todennäköisesti siitä johtuen aina olemaan ensisijaisesti tunteista ja kokemuksista elävä ihminen.

Leikitään että tämä tunteikas aloitus liittyy jotenkin myös seuraavaan aiheeseen:

Valokuvaaminen on jotakuinkin puolet elämästäni ollut rakas harrastukseni ja sittemmin osittain myös ammattini. Kun joskus ryhdyin aktiivisesti kuvaamaan kaikkea mahdollista tein niin ymmärtämättä asian teknisestä puolesta hölkäsen pöläystä. Annoin vaan kameran laulaa kun tilanne tuntui sellaiselta ja tältä aikakaudelta on edelleen tallessa iso kasa riemukkaita otoksia - täysin yli- tai alivalottuneita, vinolla horisontilla varustettuja, tärähtäneitä ja epätarkkoja sellaisia. Kuvatessani saadakseni leipää pöytään pyrin ottamaan teknisesti mahdollisimman virheettömiä kuvia ja valitettavasti tämä asenne tulee helposti puolivahingossa roudattua mukaan myös vapaa-ajalla tapahtuvaan kuvaamiseen. Harrastelukuvaamisessa pitäisi muistaa että hyvä valokuva ei vaadi teknistä täydellisyyttä vaan hyvän kuvan tekee tunnelma; taltioitujen asioiden pitää maistua elämälle ja herättää katsojassa tunteita ja muistoja vielä vuosien jälkeenkin. Kaikkein helpoimmin valokuvaamisesta pystyy karsimaan epäolennaisen kuvaamalla sellaisella kameralla, jonka asetuksia ei voi juurikaan säätää ja joka antaa sellaista matskua kuin nyt sattuu antamaan nappia painamalla ja lonkalta laukomalla. "Lomography" on juuri tätä (alla on siitä kymmenen kuvaesimerkkiä) eikä "lomoilua" varten tarvitse oikeasti omistaa Lomoa - mikä tahansa toiminnoiltaan ja rakenteeltaan mahdollisimman yksinkertainen kamera käy. Itsellänikin on niitä nurkissa pyörimässä ja aionkin kaivaa ne käyttöön tänä vuonna.Elämä on ihaninta ihan sellaisenaan ilman mitään turhia strösseleitä.

(Jos aktiivilukijoita ihmetyttää mistä nyt tuulee, niin kyse on siitä että allekirjoittaneesta tuli viime perjantaina varhain aamulla setä. Se muistutti siitä että parhaat asiat eivät ole monimutkaisia.)

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Mut hienoja kuvia ne on. Jokaisessa on kiteytyneenä juuri se, mitä kuvan pitäisikin viestiä. -itis-

  VastaaPoista
 2. """""""Kuvatessani saadakseni leipää pöytään pyrin ottamaan teknisesti mahdollisimman virheettömiä kuvia ja valitettavasti tämä asenne tulee helposti puolivahingossa roudattua mukaan myös vapaa-ajalla tapahtuvaan kuvaamiseen. Harrastelukuvaamisessa pitäisi muistaa että hyvä valokuva ei vaadi teknistä täydellisyyttä vaan hyvän kuvan tekee tunnelma; taltioitujen asioiden pitää maistua elämälle ja herättää katsojassa tunteita ja muistoja vielä vuosien jälkeenkin.""""""""

  Mitä jos duuni kuviin toisikin tätä fiilistä? Välillä voisi olla jopa mukavampi lopputulos..?

  VastaaPoista
 3. Niin ja tosiaan vielä lisäyksenä että hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 4. Voi tosiaan olla että duunikuvistakin kannattaisi joskus tehdä eloisampia asioiden tarkoitushakuisen siloittelun ja teknisen viilaamisen suhteen, mutta... se olisi riskien ottamista. Asiakkaille saa lähes poikkeuksetta helpoiten menemään läpi kuvia, joissa ilmaisu on vähän rajoitetumpaa ja laatu takuuvarmaa. Se on sinänsä karmea sääli, mutta aina ei vaan jaksa lähteä sille riskien ottamisen tielle.

  Mut. Joskus vois kyllä lähteä sentään. Pitää elää vaarallisesti. :)

  VastaaPoista
 5. Miten olisi jos ( kuten koulutettu ammattilainen tekee) että yhdistäisi vapaan ja rennon tekemisen ja raudanlujan tekniikan.
  ne kun ovat asioita jotka eivät sulje toisiaan pois.
  Mutta tässä kouluttamattomien ja halvalla kuvaavien amatöörien maassa ne tuntuvat olevan aivan eri asia.
  Luullaan että rentous syntyy siitä ettei osaa kuvata teknisesti.
  Omituista.
  Koko valokuvausammatti vääristyy yhä pahemmin.
  Jorepuusa

  VastaaPoista
 6. Hyvä Jore,

  Mitä jos seuraavan kerran kommenttisormea kutitellessa vaikkapa menisit pihalle ja laskisit kymmeneen? Tässä kirjoituksessa ei sanota niinkuin sinä sanot siinä sanottavan vaan kehotan ihmisiä ja itseäni jättämään järkkärit himaan & räpsimään hyvinkin satunnaisella kalustolla yksinkertaisesti siksi että se on kivaa.

  Ottaen huomioon maineesi legendaarisen hankalana verkkopersoonana toivoisin että käytät vastaisuudessa aikasi paremmin kuin tänne kommentoimalla - en pysty ottamaan kovinkaan vakavasti miestä, jolla tuntuu aina olevan juuri se aika kuukaudesta viestien perusteella.

  VastaaPoista

psykeone @ instagram