Graffiti: "Vandaali"

12.02

"Helsinki Graffiti" ilmestyi 1998 ja sen kansien välissä monet graffitimaalarit muistelivat nostalgisina 80-lukua. Nyt kun olemme pian 2010-luvulla on 90-luvulla graffitikulttuurissa sisällä eläneellä sukupolvella jo varmaankin pikkuhiljaa oikeus harmaantuneina teekupposten äärellä palata niihin vuosiin ja aikaan, jonka me koimme. Aikaan, joka ei enää koskaan palaa (eikä sen tarvitsekaan - evoluutio on tässäkin asiassa hyvästä), mutta joka elää monien meistä valokuva-albumeissa edelleen.

Pidin taannoin oman aikansa mittapuulla suhteellisen suurta ja suosittua TAG-nimistä graffitisivustoa ja olin tekemässä Äimä-nimistä lehteä. Jo pari vuotta olen päässäni hautonut uuden sivuston toteuttamista ja nyt kyseinen projekti on lähtenyt jossain määrin rullaamaan - joka ei tosin välttämättä tarkoita, että se edes valmistuu ikinä. (Itse)ironisen työnimen "Vandaali" omaavan sivuston on tarkoitus keskittyä pääsääntöisesti graffitikulttuuriin aikana ennen digivallankumousta, jolta ainakin omat kaappini ovat pullollaan kymppikuvia (joiden teettäminen muuten maksoi aikoinaan pienen omaisuuden). Omissa kuvissani olen alusta lähtien keskittynyt varsinaisten maalausten dokumentoinnin lisäksi myös "fiiliskuviin", joiden laatu nyt ei ole kummoinenkaan, mutta joilla tiedän olevan arvoa oman ikäluokkani edustajille.

Alla muutama "maistiaiskuva."Suuret kiitokset näiden ja tähän mennessä noin 1500 muun kuvan skannaamisesta työharjoittelijallemme Terolle. Ilman hänen väsymätöntä puutumisesta piittamatonta uurastusta skannerin ääressä tämä osa projektista olisi varmaankin jäänyt aloittamatta.

Kuviaan skannattavaksi projektiin on lupautunut antamaan jo kourallinen sellaisia ihmisiä, joilla tiedän olevan paljon mielenkiintoista materiaalia. Kiitokset teille - tiedätte keitä olette.

Toivottavasti tämä saadaan tehtyä. Helkkarinmoinen homma siinä on, mutta myönnän olevani asiasta silti itse melko täpinöissäni.Loppuun lähes pakolliselta graffitiasioissa tuntuva disclaimer: Tämänkään projektin ei ole tarkoitus glorifioida laitonta toimintaa tai rohkaista ketään sellaiseen - päinvastoin. Jos johonkin rohkaisen, niin etsimään laillisia tapoja toteuttaa omaa luovuuttaan ja pyrin itse parhaillaankin tekemään työtä sen eteen, että tämä olisi tulevaisuudessa helpompaa halukkaille. "Vandaali" on ajankuva - jotain, jonka parissa voi istua ja sanoa "oi niitä aikoja."

You Might Also Like

38 kommenttia

 1. dääm kuulosta hyvältä toi proggis ! odotan innolla... toi PSM o viel tossa samassa mestassa...

  VastaaPoista
 2. Mahtavia kuvia! Toivottavasti saat sivuston joskus pystyyn, vanhoja piissejä on ilo ihastella.

  VastaaPoista
 3. Eiköhän toi juttu tule natsaamaan, koska projektista on innoissaan sopivasti pari muutakin henkilöä, joiden apua tarvitsen sen toteuttamiseen. :)

  Aikataulusta taas on vaikea sanoa. Jos nyt ensi kesänä olisi pystyssä, niin sehän olis kovasti hienoa.

  VastaaPoista
 4. AIVAN HELV SIISTIÄ!! lisää vaan ootetaan kielipitkällä!!

  VastaaPoista
 5. Hatun noston arvoinen asia!! Hienoja että jotkut jaksaa panostaa!!

  VastaaPoista
 6. Kiitti vaan. Palautteen pohjalta olis lienee aika pistää töpinäksi ettei homma jää pelkäksi puheeksi.

  VastaaPoista
 7. täähän olis paras kulttuuriteko sitten suvilahden.. ps. serekö se tossa äimää pitelee?

  VastaaPoista
 8. Jepa, Serepä hyvinkin. Jos nyt oikein muistan, niin istuskeltiin myymässä lehtiä ja huudeltiin sillekin asiasta. "Sere, osta biistilehti. Tue kulttuuria!"

  Oi niitä aikoja. :D

  VastaaPoista
 9. Työn alla edelleen, mutta tulossa kyllä. "Jos nyt kesäksi saisi valmiiksi" on edelleen voimassa aikatauluna. :)

  VastaaPoista
 10. Kyllä se on kovaa tahtia tulossa. ;)

  (Mutta ei ihan heti kuitenkaan)

  VastaaPoista
 11. Kuinkas edistyy näin kesällä?

  VastaaPoista
 12. häh?! missä nääs mennään?

  VastaaPoista
 13. Tarkoitettiinko jonkin toisen vuoden kesää? ;) Ei ole tarkoitus hoputtaa, pääasia että se tulee joskus! Jotain tällaista kulttuuritekoa on jo vuosia odoteltukin, joten vuosi sinne tänne.

  VastaaPoista
 14. :D

  Ei, kyllä tässä tarkoitettiin tän vuoden kesää ja suunnittelu onkin jo pitkällä. Valitettavasti saitti ei kyllä kesän puitteissa ehtinyt valmiiksi, mutta sitä tehdään kaiken aikaa taustalla hiljaisuudessa. ;)

  VastaaPoista
 15. onko aika jo kypsä?

  VastaaPoista
 16. Aika on kypsä heti kun aikaa tämän toteuttamiseen löytyy. Valitettavasti esim. viimeiset puolitoista kuukautta omaa aikaani duunin ulkopuolella on mennyt tämän toteuttamiseen http://www.lifeinkerava.fi eikä muuhun sitä ole riittänyt.

  Joskus sitä toivoisi osaavansa kloonata itsensä itselleen avuksi.

  VastaaPoista
 17. Tässä on nyt kohta puoltoista vuotta pari kertaa viikossa tullut tsekattua että "joko".. Ja sama meno taitaa jatkua? :)

  VastaaPoista
 18. Tavallaan jatkuu ja tavallaan ei. Projektin eteen on kuin onkin tehty aikamoisesti taustatyötä ja materiaalia on ihan skannattuna astikin jo muistaakseni kolmatta tuhatta kuvaa, mutta valitettavasti näillä ikävuosilla toteutuksesta vastaavalla tiimillä on aivan liian usein muuta tekemistä; duunit pitävät kiireisinä ja perheet vaativat miehiä kotiinkin joskus.

  Kahta kertaa viikossa tän etenemistä ei kannata seurata enkä enää aio luvata mitään aikataulusta kun ne lupaukset tulee mitä ilmeisimmin kuitenkin petettyä. Proggista ei kuitenkaan ole pistetty jäihin - päinvastoin; yksin sen tekemiselle on varattu aika merkittävä ajanjakso "tulevaisuudesta." Heti kun tästä on kertomista niin kerromme varmasti. :)

  VastaaPoista
 19. usko alkaa hiipumaan.. no ei vaiskaan, hyvää kantsii venaaaaaaa

  VastaaPoista
 20. Kyllä mullakin aina toisinaan se usko hiipuu tämän suhteen. Homma lagaa pahasti, mutta valitettavasti ei sellaisista syistä, joihin voisin itse vaikuttaa.

  En oikein muista olenko sanonut asiasta täällä, mutta jos saitti ei sitten lopulta koskaan toteudu, niin julkaisen näitä kuvia sitten vaikkapa Flickrin kautta helvetillisen kasan, koska ne on kuitenkin skannattu jo.

  VastaaPoista
 21. Nyt onkin tämän blogauksen kaksivuotispäivä :) Edelleen odotellaan innolla tätä kulttuuritekoa. Toivottavasti sitä ei ole kuopattu? Aikaahan on, kun retrospektiivistä on kyse.

  VastaaPoista
 22. onko tää aikuisten oikeesti edes koskaan tulossa?

  VastaaPoista
 23. "Kyllä mullakin aina toisinaan se usko hiipuu tämän suhteen. Homma lagaa pahasti, mutta valitettavasti ei sellaisista syistä, joihin voisin itse vaikuttaa.

  En oikein muista olenko sanonut asiasta täällä, mutta jos saitti ei sitten lopulta koskaan toteudu, niin julkaisen näitä kuvia sitten vaikkapa Flickrin kautta helvetillisen kasan, koska ne on kuitenkin skannattu jo."

  Noin olen sanonut asiasta elokuussa ja sama pitää edelleen paikkansa. Materiaalia on siis olemassa valmiina ties kuinka paljon, mutta itse saitin tekeminen on asia jota en tule ihan yksin saamaan koskaan tehtyä koska aikani ei riitä siihen. Saitin kehitystyöstä on kuitenkin viimeksi viime viikolla keskusteltu. Tämä siis tulee joskus valmiiksi tai ei tule - ei kannata pidättää hengitystään venaillessa, niin tulee kivempi ylläri jos saadaan se aikaiseksi. :)

  VastaaPoista
 24. Mitäs vieläkö elättelet toiveita saitin valmiiksisaannin kanssa. Vai olisiko parempi lykätä kaikki flickeriin?

  VastaaPoista
 25. tais koko projekti olla vaan pelkkää puhetta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ny herraisä mitä paskaa sitä saa kuunnella ja ilmeisesti pitäisi ottaa vielä hymyillen vastaan?

   Ilmeisesti tapaninpäivän nyymillä ei ole kauhean hyvää käsitystä siitä minkälaisia työmääriä tällainen projekti vaatii? Kyllä meillä edelleen on vakaa aikomus tehdä tämä, mutta aikuisten ihmisten elämässä oikeat työprojektit, ne sellaiset siis joista maksetaan rahaa jolla maksetaan eläminen, tulevat harrasteprojekteja ennen.

   Tällaisten hevonpaskakommenttien lukeminen nostattaa mussa aika tehokasta "vittu että edes piti puhua jengille yhtään mitään siitä että tekis jotain niiden hyväksi kun palkkana on kuitenkin TAAS pelkkää ruikutusta"-henkeä ja tulee sellainen fiilis, että tekis mieli alkaa istumaan fliksujensa päällä ja pyytää sua ystävällisesti imemään sormiasi.

   No, kuvat menevät nyt sitten joko Flickr- tai muuhun julkaisuun pienissä erissä tän kuun lopusta lähtien. Tunge "pelkät puheet" sillä aikaa vaikka perseeseesi, urpo.

   Poista
  2. ootsä kyllä melkoinen kaveri kun vedit herneen nenään ton anonyymin kommentista. jep, olet 10 vuotta sitten tehnyt nettisivua ja lehteä, joten olet tehnytkin jotain asioiden eteen. siitä huolimatta kannattaisi vähän vähemmän huudella ja paukutella henkseleitä ennen kuin olet oikeasti saanut jotain aikaan.

   "TRENDKILL.ORG
   Tota kannattaa käydä välillä vilkaisemassa. Jos tulossa ei ole läskein suomalainen graffasaitti ikinä, niin lupaan syödä hatullisen lämmintä paskaa."

   Poista
  3. Mahtavasti ohjeistettu, kiitoksia siitä. Ai hei, taisin kyllä itse kirjoittaa asiasta täällä http://muotoaetsimassa.blogspot.fi/2013_01_01_archive.html ensin, joten kerroitkohan varsinaisesti mitään sellaista mitä en olisi ilmaissut tietäväni?

   Usko tai älä, niin olen saanut syödä sen hatullisen lämmintä paskaa moneen otteeseen vuosien varrella ja syöttämässä on ollut juuri sitä porukkaa, joka itse lähinnä istuu persettään leventämässä ja kritisoimassa. En ole sen paremmin aiemmin kuin nytkään tekemässä mitään näistä asioista saadakseni suitsutusta ja kiitoksia, mutta kieltämättä täydellinen kiittämättömyys ja päänaukominen toisinaan pistää turhauttamaan ja vituttamaan.

   Poista
 26. Oho, hyvä kuulla. Toi todellakin on iso homma, mitä nyt joskus olen itse noita kuvia skannaillut. Hyvää työtä! Vielä kun joku yksityinen tai julkinen yhteisö sponsaisi tota ja saataisiin noista kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä taustalla aina kaikenlaisia suunnitelmia, mutta tästä fiaskosta (eli siitä, että tulin kertoneeksi tästä Vandaali-verkkosivustosuunnitelmasta aivan liian aikaisin suhteutettuna siihen koska sitä olisi aikaa lähteä tekemään) jotain oppineena kertoilen niistä sitten jos jossain asiassa alkaa olemaan julkaisu lähellä.

   Nyt vois kertoa sen verran, että todennäköisesti näitä kuvia aletaan julkaisemaan Posterousin kautta. Syystä tai toisesta ko. saitin uusien käyttäjätilien rekisteröinti on juuri nyt pois käytöstä, joten kuvia aletaan julkaisemaan muutaman kymmenen viikkotahdilla heti kun rekkaaminen taas pelittää. Ehkä jo tänään, ehkä huomenna.

   Poista
 27. Erikoinen tyyli vetää apinaraivarit kun käy ilmi että porukka odottaa innolla jotain sun suunnittelemaa juttua... Joku toinen ottaisi kohteliaisuutena ja merkkinä siitä että tekee jotain tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä apinaraivareista varmaan käy ilmi syykin siihen miksi reagoin kuten reagoin. Myönnän myös sen etten aina ota palautetta ihan loistavasti vastaan.

   Tiedän itsekin että tämä olisi tärkeä ja mielenkiintoinen proggis - siihen uskoen tätä ylipäätään on lähdetty suunnittelemaan. Valitettavasti asia ei ole pelkästään mun käsissäni (ja vaikka olisikin, niin tuskin se silti tällä hetkellä netissä valmiina olisi) eikä olisi pitänyt ylipäätään puhua koko jutusta mitään ennen julkaisua.

   Poista
 28. Mikä toi posterous muuten on? Löysin vain jonkun suljetun saitin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli julkaisualusta, jonka päälle tämä olisi ollut helppo toteuttaa. Mut kuten huomasitkin niin se siitä visiosta.

   Poista

psykeone @ instagram