Graffiti: Suvilahden ja Kalasataman lailliset seinät (2010 edition)

18.55

Viime vuonna Helsingin Suvilahdessa ollut luvallinen graffitiseinä oli oivallinen juttu erityisesti sen takia, että tämän yhden kesän seinän ilmestyminen pääkaupunkiimme sai melkoisen paljon medianäkyvyyttä. Hommat menivät mukavasti ja graffitikulttuuri pääsi esittelemään itseään sellaisena kuin olen sen itsekin vuosien varrella kokenut - stimuloivana kuvataideharrastuksena, joka antaa tekijälleen ja näkijöilleen paljon olematta keneltäkään pois. Suvilahden menestys pisti graffitiasian tapetille myös monissa muissa kaupungeissa ja jatkuvaa luvalla maalaamista ryhdyttiin mahdollistamaan isommalla mittakaavalla ensimmäistä kertaa graffitin Suomeen saapumisen jälkeen. Voisi kai sanoa että oli jo aikakin - onhan täällä nyt maalailtu kuitenkin seiniä reilut 25 vuotta.

Suvilahden seinän oli tarkoitus tehdä paluu myös vuodelle 2010 ja niin se nyt sitten tekikin näin heinäkuun puolivälissä. Ainakin minä olin aika yllättynyt kuultuani pari viikkoa sitten että myös Kalasataman alueelle tulee luvallinen graffitiseinä ja sekin avattiin käyttöön eilen 17. heinäkuuta. Pakkohan näitä ihmeitä oli käydä katsomassa pikaisesti ja siinä samalla ilmeni että alueella on vielä kolmaskin seinä, jolle saa ilmeisesti maalata - ainakin se oli jo kovassa käytössä.

Alla hieman kuvia.

Photolollattu kuva Suvilahden graffitiseinältä.


Suvilahden seinä toiselta puolelta

Kalasataman ensimmäinen seinä

Kalasataman toinen seinäOlisi varmaankin fiksua lopettaa kirjoittaminen tähän ja jos sinä, oi armas lukija, haluat ehdottomasti säilyttää pelkästään positiiviset fiilikset asiasta, niin lopeta ainakin lukeminen. Seuraavaksi tulee nimittäin lista päässäni heränneitä kysymyksiä ja hieman nihkeilyäkin.

Miksiköhän kaikki nämä seinät oli laitettava toisistaan muutaman sadan metrin säteelle? Toki alueella sattuu olemaan sille hyvin tilaa, mutta mikäli Helsingin kaupunki olisi halunnut saavuttaa asialla vähän suurempaa hyötyä niin seinien hajauttaminen muutamaan eri kaupunginosaan kuullostaisi tehokkaammalta ratkaisulta. Lisäksi hieman ihmettelin Suvilahden seinän ja Kalasataman ensimmäisen seinän työn laatua; seinät oli kasattu ties mistä hylkymateriaalista, jo moneen otteeseen käytetyistä epämääräisen muotoisista vanerinpaloista (joiden välissä oli pahimmillaan useamman sentin rako) ja erityisesti Kalasataman ensimmäinen seinä oli vaan luvattoman huonosti tehty (ennustin sen nähdessäni ettei se kestä ehjänä kahta viikkoa kauempaa) kaiken kaikkiaan. Onko tässä nyt ajateltu että meille "töhrijöille" kelpaa kyllä mikä vaan? Jos on, niin se on aika harmittava asenne. Viime kesänä Suvilahteen luvattiin betoniseinä vanerisen sijaan ja tästä suunnitelmasta on nyt ilmeisesti mitään ilmoittamatta luovuttu. Jos betoniseinää ei pystytä rakentamaan, niin sitten ei pystytä, mutta kyllä siitä voisi ihan suoraan ja rehellisesti sanoakin jotain.

Nooh, takaisin positiivisempiin asioihin. Kolmas seinä on jämäkkää vaneria ja kaikin puolin mallikelpoisesti rakennettu. Seinältä on upeat näköalat Helsingin keskustan suuntaan lahden yli (merituuli tosin voi tehdä maalaamisesta hieman entistäkin haastavampaa). Muutenkin ilmapiiri ja tunnelma tuntuivat ainakin eilen olevan varsin kohdillaan.

Huomenna lennän hetkeksi Englantiin kikkailemaan, mutta enköhän sieltä palattuani itsekin mene kokeilemaan näitä seiniä ihan jo vaihtelunkin vuoksi.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. jos et huomannut niin siellä on vielä lisääkin seinää ku menee sinne eteenpäin siltä sun mainitsemalta kolmannelta seinältä

  VastaaPoista
 2. Täytyy myöntää etten huomannut. Pitääpä käydä tsekkaamassa kun on tänään asiaa Stadiin muutenkin. :)

  VastaaPoista
 3. missähän olis tuo kalasataman spraymaalikauppa?
  kiitos vastauksista! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.makeyourmark.fi

   http://www.onneaetsimassa.fi/me/mym.jpg
   Kuvassa sijainti merkittynä karttaan. :)

   Poista

psykeone @ instagram